Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Kéž byste nebyli", je signál vlády důchodcům

Petr Fiala a někteří jeho ministři se proslavili vysíláním signálů místo řešení. Hned na začátku roku 2022, přesně 23. ledna tweetoval pan premiér: „Vláda chce a musí dát jasný signál, že chce bojovat s inflací.“ 

A ještě pro odlehčení dodám zbytek tweetu: „Nebudeme celkově zvyšovat daně. K tomu jsme se zavázali občanům v našem programu i ve vládním prohlášení.“ Ten stejný rok stoupla inflace trojnásobně a sebevražedná nálada seniorů dvojnásobně. Jak vidíte, dámy a pánové, vláda Petra Fialy skutečně má tu moc svými signály stimulovat jak inflační spirálu, tak lidské zoufalství.

Po dobu jednoho roku vysílal premiér Fiala spolu s ministrem průmyslu Síkelou jasné signály energobaronům, že neudělají nic proti zdražování energií a děsivě tak roztočili inflaci až skoro k 20 procentům. Vždyť na ceny energií, které čtyřnásobně zdražily, je navázáno úplně všechno, co se vyrábí, prodává a konzumuje.

Po dobu jednoho roku vysílal premiér Fiala spolu s ministrem práce a sociálních věcí Jurečkou jasné signály seniorům, že jim nikdo s těmito děsivými cenami nepomůže. A nejen že nepomůže. Fialova vláda té nejslabší skupině ještě aktivně přitížila. Protiústavní snížení mimořádné valorizace důchodů, plán na snížení veškeré další valorizace, a teď dokonce i zrušení valorizace příspěvku na péči pro ty, kteří se o sebe nejsou schopní sami postarat.

Jaký signál tím vydává Fialova vláda našim seniorům? „Byli bychom rádi, kdybyste vůbec neexistovali, vy otravné položky ve státním rozpočtu.“

Drastický nárůst sebevražedných myšlenek jasně vypovídá o tom, že senioři tyto signály vnímají. Říká se mi to hrozně těžko, ale někteří ty signály už i vyslyšeli. Za ně by vládní poslanci ve Sněmovně měli držet minutu ticha.

Právě jim, sto osmi poslancům pětikoalice vzkazuji toto. Chtěli jste moc, a tak ji máte. Uvědomujete si ale, že to je zároveň i moc nad lidskými životy? Uvědomujete si, že to, co uděláte tady ve Sněmovně, má dopad až v té nejzazší výspě naší země? Že přímo a nevratně ovlivňujete životy lidí, které sice neznáte, ale spojení s nimi byste měli alespoň cítit?

Je to nečinnost pětikoalice, která způsobila, že senioři nemají na léky a jídlo po zaplacení elektřiny a plynu. A že peníze, které jim zbyly, mají zásadně nižší hodnotu než před dvěma lety. Je to činnost pětikoalice, která způsobila, že mají nižší důchody, její neustálé vymlouvání na Ukrajinu, které způsobuje, že k existenčním problémům našich seniorů se přidává temný strach z války. K tomu všemu ještě pětikoalice přidává obvinění, že kvůli vyšším důchodům by nebyly peníze ani pro mladé rodiny ani na nákup obrněných transportérů. Pobízí naše seniory cítit se hloupě za to, že ještě dýchají.

Pětikoalice má k seniorům stejný přístup jako nevděční potomci, kteří se těší, až babička zemře a budou moct zdědit její barák. Dokud ještě žije, neudělají pro ni vůbec nic. Ani tu inflaci se nepokusí snížit. Měli na to rok a půl, dámy a pánové. Jsme v inflaci pořád nejhorší. Dokonce třikrát horší, než je evropský průměr a dvakrát horší než druzí nejhorší Rakušané.

Ve státní kase je díra o velikosti několika set miliard. Proč bere vláda jednotky miliard důchodcům a stovky milionů mladým rodinám? Protože jsou to snadné cíle. Důchodci, kterým snížila valorizaci a maminky, kterým chce vzít školkovné, nepřijdou zapalovat auta před Úřad vlády. Místo pracného řešení inflace a rozpohybování národní ekonomiky, kterou Fialovi ministři zadřeli, se vláda zabývá škrtáním podpory pro ty, kteří se bez ní neobejdou. Tohle je skutečná neúcta k lidem.

Určitě si říkají: „Oni to nějak zvládnou.“ Ne, nezvládnou! Ať si jde ministr Stanjura nebo Jurečka sednout na linku tísňového volání na jediný den. Uvědomí si, že je tu obrovské množství lidí, kterým stačí vzít málo, aby přišli o úplně všechno.

Je to hrozné, ale pravdivé. Každý jeden poslanec, který zvedl a dál bude zvedat ruku pro nesmyslné asociální zásahy, bude mít vliv na to, že si zase o něco víc seniorů sáhne na život. To je statisticky nevyhnutelné.

Bavíme se o lidech, kteří dali této zemi drtivou většinu svého času a mládí, ale teď se nedokážou ohnout, aby si umyli nohy. Kterým se třesou prsty tak, že si nedokážou zapnout knoflík. Bavíme se o lidech, kteří chtějí jen něco málo, ale to málo potřebují absolutně. A já o nich nepřestanu mluvit, protože v nich vidím lidi, nikoli pachatele drobných ekonomických škod na státním rozpočtu Zbyňka Stanjury.

 

Autor: Aleš Juchelka | neděle 25.6.2023 18:31 | karma článku: 37,83 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

Aleš Juchelka

Předčasné kontrakce Mariana Jurečky

„13 babských rad, jak vyvolat porod.“ Tenhle článek na webu eMimino možná brzo vystřídají rady, jak porod oddálit. Proč? No protože komu se narodí dítě pár vteřin před půlnocí 31. prosince, přijde o 50 tisíc korun od státu.

4.7.2023 v 16:44 | Karma: 25,43 | Přečteno: 690x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

Jak chutná moc bossům pětikoalice

Totalitní praktiky voní sladce těm u moci. Víte proč? Protože v totalitě se nemění volební preference. V totalitě se nemusíte obhajovat ani nic vysvětlovat, ale jen oznamujete a stavíte lidi před hotovou věc.

29.6.2023 v 19:05 | Karma: 38,62 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

108 žab na prameni rodičáku

„Pozdě a hůř“ je zlaté pravidlo pětikoalice, kterého se drží od nástupu k moci. Postup je jednoduchý. Nejprve se vysmějí návrhu hnutí ANO, počkají půl roku až rok a poté ho polovičatě zrealizují.

28.5.2023 v 18:41 | Karma: 27,02 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

Vláda má mandát na hlouposti

Krabicové víno, porno časopisy a berle. Nic z toho by nemělo díky Fialově balíčku zásadně zdražit. Tedy pokud jste osamělý invalida, jehož ceny energií a zpožděné sociální dávky vyhnaly pod stan za město, jste teoreticky chráněni.

21.5.2023 v 21:03 | Karma: 33,19 | Přečteno: 881x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

Málo pediatrů, chybějící místa ve školkách, bitva o základky a střední školy

Říkají to všichni. Populace v Česku stárne. Málokdo ale řekne to B. Že totiž jediní, kdo mohou tento trend zvrátit, jsou mladí lidé. A ja narozdíl od ostatních politiků věřím, že to dokážou.

9.5.2023 v 7:50 | Karma: 15,76 | Přečteno: 344x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Jsem manžel, táta, v posledních letech též politik, moderátor, scenárista a dramaturg, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR zvolený jako nestraník za hnutí ANO 2011, předtím v letech 2010 až 2014 zastupitel města Ostravy za TOP 09. Zajímá mne sociální problematika, rodina a konzervativní hodnoty u mne mají navždy zelenou.

Seznam rubrik