Děti - ekologicky nežádoucí element světa?

10. 01. 2022 6:57:30
Jezte méně masa, nebo raději ho vynechte úplně, nelétejte letadlem, prodejte auto. Zvažte, zda potřebujete oblečení, které plní váš šatník, pokračujte v pečlivé recyklaci a nemějte děti. Nebo o jedno méně, než byste si přáli.

To není znění mého novoročního předsevzetí, ale skutečná hesla, která (v případě západního světa už přes 60 let) plní stránky celosvětových tradičních médií, naposledy jsem něco takového viděl v britském The Guardian. A pak jsem poslední z jmenovaných hesel ještě našel u zprávy referující o vítězné diplomové práci na ekologické téma. V už třetím ročníku soutěže Czech Envi Thesis, celonárodní studentské soutěže, zvítězila práce s titulem Dobrovolná bezdětnost jako odpověď na klimatickou krizi. Už v roce 1972 založily bezdětné aktivistky Ellen Peck a Shirley Radl ve Spojených státech v Kalifornii Národní organizaci pro nerodiče (NON), vůbec první organizaci věnovanou obraně práv „bezdětných z vlastní vůle“. NON, která se objevila jako hráč spojující politiku a environmentální aktivismus, propagovala život bez dětí jako sociálně respektovanou a politicky odpovědnou reprodukční volbu. Dobrovolná bezdětnost je rostoucím fenoménem v průmyslových zemích. Mluvilo se o tom nedávno na mezinárodní konferenci v Sydney, kde mj. zaznělo, že australský statistický úřad předpovídá, že do roku 2031 budou bezdětné páry tvořit 43 procent rodin a o 5 procent předběhnou ty s dětmi. Předpokládám, že bilance v naší zemi bude příznivější, koneckonců i má prakticky nejsilnější politická meta je funkční podpora rodiny a demografie (!), ale tyto trendy rozhodně nelze podceňovat.

Důvodů pro rozhodnutí k nemateřství je mnoho, mají řadu souvislostí: mohou zahrnovat partnera, který nechce být rodičem, touhu po svobodě a osobním růstu, volbu konkrétního životního stylu nebo přání najít naplnění jinými způsoby. Bezdětné ženy, jak ukázaly četné průzkumy, mají tendenci být vzdělanější, mají malou nebo žádnou náboženskou příslušnost... S tím toho moc nezmůžeme. S čím ale můžeme polemizovat aktivně a snad i úspěšně je nesmysl, kterému i Viktor Orbán na demografickém summitu přiřkl příznačnou (eko)zelenou. Myslet na děti a život, na rodinu s dětmi jako na ekologický problém, jako fenomén nepřátelský přírodě, a dojít k závěru, že by na zeměkouli bylo lépe bez dětí, je do nebe volající zrůdnost. Teď nejde o to, co říkají akademici, čísla ekovýzkumů, spanilí vizionáři o Zemi (a stále platí, že dost záleží na tom, kdo – ty průzkumy - platí), jde o něco, čemu bychom směle mohli říkat odmítnutí nejhlubšího smyslu života každého člověka. Život na zemi je bezvýhradně spojen s lidmi, s přítomností člověka na zemském povrchu. Jak chceme ochránit Zemi bez člověka? Souhlasím, že člověk, právě proto, že je stvořen jako součást ekosféry spolu se vším, co patří k naší planetě, má přírodu, klima a prostředí, v němž žije kultivovat, chránit a nikoliv ničit. Ale stejně jako nesprávné chování k přírodě úzce souvisí s člověkem, právě i ochrana přírody a zachování života na Zemi se bez člověka neobejde.

Naprosto nemohu přijmout toto nové paradigma, které staví do války přírodu proti člověku nebo chcete-li člověka proti přírodě. Jestli se, jak se s oblibou říká, máme v něčem nyní skutečně semknout, je to právě v tomto. Aby se dítě nedostalo do kategorie nežádoucího ekologického problému, ale zůstalo největším darem pro každého z nás. Je myslím příznačné, když autorka výše zmíněné diplomové práce na téma dobrovolné bezdětnosti v úvodu, jak se to tak dělává, děkuje nejen vedoucímu práce a dalším spolupracovníkům, ale svým rodičům, protože „bez nich by nebyla, kde je.“

Autor: Aleš Juchelka | pondělí 10.1.2022 6:57 | karma článku: 25.55 | přečteno: 706x

Další články blogera

Aleš Juchelka

Předčasné kontrakce Mariana Jurečky

„13 babských rad, jak vyvolat porod.“ Tenhle článek na webu eMimino možná brzo vystřídají rady, jak porod oddálit. Proč? No protože komu se narodí dítě pár vteřin před půlnocí 31. prosince, přijde o 50 tisíc korun od státu.

4.7.2023 v 16:44 | Karma článku: 25.29 | Přečteno: 684 | Diskuse

Aleš Juchelka

Jak chutná moc bossům pětikoalice

Totalitní praktiky voní sladce těm u moci. Víte proč? Protože v totalitě se nemění volební preference. V totalitě se nemusíte obhajovat ani nic vysvětlovat, ale jen oznamujete a stavíte lidi před hotovou věc.

29.6.2023 v 19:05 | Karma článku: 38.62 | Přečteno: 1327 | Diskuse

Aleš Juchelka

„Kéž byste nebyli", je signál vlády důchodcům

Petr Fiala a někteří jeho ministři se proslavili vysíláním signálů místo řešení. Hned na začátku roku 2022, přesně 23. ledna tweetoval pan premiér: „Vláda chce a musí dát jasný signál, že chce bojovat s inflací.“

25.6.2023 v 18:31 | Karma článku: 37.79 | Přečteno: 1281 | Diskuse

Aleš Juchelka

108 žab na prameni rodičáku

„Pozdě a hůř“ je zlaté pravidlo pětikoalice, kterého se drží od nástupu k moci. Postup je jednoduchý. Nejprve se vysmějí návrhu hnutí ANO, počkají půl roku až rok a poté ho polovičatě zrealizují.

28.5.2023 v 18:41 | Karma článku: 26.79 | Přečteno: 740 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.10 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 330 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.25 | Přečteno: 3189 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 937

Jsem manžel, táta, v posledních letech též politik, moderátor, scenárista a dramaturg, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR zvolený jako nestraník za hnutí ANO 2011, předtím v letech 2010 až 2014 zastupitel města Ostravy za TOP 09. Zajímá mne sociální problematika, rodina a konzervativní hodnoty u mne mají navždy zelenou.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...