Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neúcta ke stáří není žádná reforma

„Nikdy se před nikým nechlubte svým majetkem, ani tím, kolik máte peněz,“ radí policejní leták našim seniorům, jak se mají chránit před těmi, kteří zneužívají slabosti a důvěřivosti starších lidí.

Trochu mi to zní jako varování před ministrem financí a ministrem práce a sociálních věcí. Bohužel však toto varování přichází pozdě. Jedna nepravost už je dokonána a další se chystají.

Ono vůbec to vypadá, že spolupráce mezi ministrem financí a ministrem práce a sociálních věcí je výtečná. Ministr Stanjura tipuje ze své excelové tabulky, koho bude nejsnadnější obrat a dává echo ministrovi Jurečkovi, který pak už jde najisto. K seniorům se dostane snadno, protože má přeci v popisu práce se o ně starat. Využívá momentu překvapení, jelikož nikdo něco podobného od ministra práce a sociálních věcí nečeká. Ministr práce a sociálních věcí je asi opravdu první v historii, který ne úplně přesně chápe svoji úlohu. Společně se jim podařilo vzít každému jednomu seniorovi v této zemi už 7 000 korun, a to jen za tento rok. To, když použili fígl s jednorázovým snížením valorizace důchodů. A to přitom Marian Jurečka ještě měsíc před akcí, chlácholil v televizi důchodce, že se nic zlého nechystá. Přitom evidentně spoléhal na to, že se nikdo ze seniorů nepodívá do návrhu státního rozpočtu, který připravoval jeho parťák Zbyněk Stanjura. Tam by totiž stejně jako my zjistili, že peníze na valorizaci důchodů jsou už dávno škrtnuté.

Leták policie však upozorňuje na to, že úspěšní podfukáři dělají v partách. A tak mimo jiné radí se při cestování vyhýbat „společnosti mužů, kteří se patrně znají.“ Jenže jak si má poradit český senior, jehož výsledky voleb uzavřely do jednoho kupé, kde sedí Stanjura, Jurečka, Síkela, Rakušan a Válek? Tahle parta spolu dělá rok a půl, a už zvládla podupad životní úroveň seniorům, rodinám a většině nižší střední třídě, jak to naše země ještě nepamatuje.

Terč číslo jedna jsou pro ně samozřejmě senioři, a to především proto, že nejsou na rozdíl třeba od zaměstnanců organizování. První ránu jim dal ministr průmyslu a obchodu Síkela, který jedná tak trochu jako obchodní zástupce energetických gigantů. Kvůli němu začala spousta seniorů dávat většinu důchodu za energie nebo přestala topit úplně. Nemorální ceny energií se promítly do všech oblastí ekonomiky a roztočily inflaci až ke 20 procentům.

Na důchodce, kteří si dovolili tohle všechno ustát, vyskočil zezadu ministr Jurečka a jednorázově jim snížil valorizaci důchodů. Ještě ani nezačal ústavní soud nad tímto činem a už chystá trvalé snížení. Tedy, že se důchody nebudou navyšovat o polovinu reálných mezd, ale pouze o třetinu, což opět rozevře nůžky mezi důchodci a zbytkem společnosti.

Probouzí se instinkt smečky. Při pohledu na „práci“ ministrů Síkely a Jurečky se neudržel ani ministr vnitra Rakušan a začíná krutá šikana. Rakušan nařizuje zavřít 300 poboček pošty, na kterých si senioři doposud důchod vybírají. Na desetitisícových sídlištích zůstanou tak osamocené pobočky, na které se budou důchodci sjíždět z širokého okolí. A budou čekat v ubíjejících frontách. Jako by nestačilo, že už dnes v nich trčí před úřady práce. A aby toho nebylo málo, tak je Vít Rakušan ještě k tomu vyděsí zprávou, že si možná nebudou moct vybírat důchod v hotovosti.

Přidává se ministr zdravotnictví Válek, pod jehož vedením dochází k bezprecedentnímu kolapsu v distribuci antibiotik, základních léků proti horečce a cukrovce. Hádejte, kdo tyto léky potřebuje nejvíc.

Sklíčený a ponížený důchodce se vrací po zdrcující zkušenosti k sobě domů a doufá, že alespoň tady bude v bezpečí, že alespoň tady si vydechne a natočí si bez šikany Fialových ministrů alespoň sklenku vody. V tu chvíli zjišťuje, že i za tu sklenku mu chce ministr financí Stanjura napálit víc než dvojnásobnou daň. Stejně jako na léky, dřevo na otop nebo třeba i vstupenky do divadla.

Držím v ruce leták české policie, který správně varuje před lidmi, jako jsou ministři této vlády. Tedy před těmi, kteří útočí na nejslabší. Jenže jak se dá bránit proti útočníkům schovaným za valem 108 koaličních poslanců? Člověka z ulice můžete dostat k soudu. Na vládní ministry platí jen soud ústavní. My je k němu poženeme. Kdyby se nám podařilo vyhrát, možná by to i do budoucna zmírnilo jejich choutky šikanovat ty, kteří se nemohou bránit. Ta jejich neúcta ke stáří je totiž znát z každého jejich „reformního“ kroku.

 

Autor: Aleš Juchelka | pondělí 17.4.2023 12:58 | karma článku: 37,27 | přečteno: 1266x
  • Další články autora

Aleš Juchelka

Předčasné kontrakce Mariana Jurečky

„13 babských rad, jak vyvolat porod.“ Tenhle článek na webu eMimino možná brzo vystřídají rady, jak porod oddálit. Proč? No protože komu se narodí dítě pár vteřin před půlnocí 31. prosince, přijde o 50 tisíc korun od státu.

4.7.2023 v 16:44 | Karma: 25,43 | Přečteno: 690x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

Jak chutná moc bossům pětikoalice

Totalitní praktiky voní sladce těm u moci. Víte proč? Protože v totalitě se nemění volební preference. V totalitě se nemusíte obhajovat ani nic vysvětlovat, ale jen oznamujete a stavíte lidi před hotovou věc.

29.6.2023 v 19:05 | Karma: 38,62 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

„Kéž byste nebyli", je signál vlády důchodcům

Petr Fiala a někteří jeho ministři se proslavili vysíláním signálů místo řešení. Hned na začátku roku 2022, přesně 23. ledna tweetoval pan premiér: „Vláda chce a musí dát jasný signál, že chce bojovat s inflací.“

25.6.2023 v 18:31 | Karma: 37,83 | Přečteno: 1283x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

108 žab na prameni rodičáku

„Pozdě a hůř“ je zlaté pravidlo pětikoalice, kterého se drží od nástupu k moci. Postup je jednoduchý. Nejprve se vysmějí návrhu hnutí ANO, počkají půl roku až rok a poté ho polovičatě zrealizují.

28.5.2023 v 18:41 | Karma: 27,02 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

Vláda má mandát na hlouposti

Krabicové víno, porno časopisy a berle. Nic z toho by nemělo díky Fialově balíčku zásadně zdražit. Tedy pokud jste osamělý invalida, jehož ceny energií a zpožděné sociální dávky vyhnaly pod stan za město, jste teoreticky chráněni.

21.5.2023 v 21:03 | Karma: 33,19 | Přečteno: 881x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Jsem manžel, táta, v posledních letech též politik, moderátor, scenárista a dramaturg, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR zvolený jako nestraník za hnutí ANO 2011, předtím v letech 2010 až 2014 zastupitel města Ostravy za TOP 09. Zajímá mne sociální problematika, rodina a konzervativní hodnoty u mne mají navždy zelenou.

Seznam rubrik