Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chaos v holdingu Pětikoalice

Holding Pětikoalice vznikl sloučením nesourodých podniků za účelem urvat většinu trhu s volebními lístky. Od roku 2021 má v nabídce všechny své produkty s přeškrtnutým Andrejem Babišem na obalu. 

Snaha udržet trh a zabránit návratu hnutí ANO je to jediné, co drží holding pohromadě. Všechno ostatní, jako například strategické řízení země, je vedlejší. Každý zástupce libovolného podniku si může dělat co chce, cokoli prohlašovat do médií dle momentální nálady a stavu ega. Výsledkem je komunikační chaos, jaký tato země ještě nezažila.

Jasně, okamžitě mi řeknete: „Co ANO v časech covidu?“ Tak já vám připomenu, jaká to byla doba. Mám tenhle obrázek v hlavě dosud. Už ani nevím, kdy to bylo, ale vybavuji si dobře tu situaci, jak jedu sám po D1 směr Praha na zasedání sněmovny. Tím nemyslím, že jsem sám v autě. Prostě nikdo jiný kolem mě na dálnici není. Trvá tři minuty, než zahlédnu další auto. Celý svět je v karanténě. Amerika, Evropa ani Asie netuší, jak s virem úspěšně bojovat, zkouší se nejrůznější opatření, všichni mají strach a jediné řešení, které se po světě uplatňuje, je co nejvíc se izolovat. Všichni v obavách sledují statistiky mrtvých.

Dodavatelsko-odběratelské vztahy přestávají fungovat, civilizované státy, které dosud přátelsky spolupracovaly, se navzájem okrádají a podvádějí na trhu s rouškami. Jsme na hranici globální paniky. I my poslanci žijeme ve strachu. Polovina lidí do sněmovny přestala úplně chodit z obavy, že by kvůli vysokému věku nebo zdravotnímu stavu nemusela nákazu přežít. Moc dobře si to pamatuji.

Také si pamatuji, jak jsme v této apokalyptické atmosféře nastavili rychlé komunikační kanály s hejtmany, primátory a zdravotníky. Zřídili jsme pod vedením armády centrální štáb, který koordinoval všechny síly zapojené do boje s covidem. Zavedli jsme systém podpory zaměstnavatelů, zaměstnanců, rodičů, kteří zůstali doma s dětmi, živnostníků, dokonce i dohodářů s takovým výsledkem, že z celé Evropy jsme udrželi největší zaměstnanost.

Samozřejmě, že jsme dělali chyby. Školy byly zavřené příliš dlouho, to přiznáváme asi všichni. Nikdy jsme ale nepřestali komunikovat a neustále jsme reagovali na vývoj situace.

Když si na to vzpomenu, o to víc mě štve, jak zmatená je komunikace této současné vlády. Jejím úkolem je přitom vyřešit jen naprosto praktické ekonomické problémy, které všechny ostatní státy v Evropě zvládají líp než naše současná vláda a od kterých by se mohla alespoň poučit, když odmítá rady nás z opozice. Čím neschopnější jsou ministři pětikoalice, tím víc straší veřejnost, aby od sebe odlákali pozornost. Dokonce spolu ani nespolupracují. Jsou odhodláni se navzájem udržet u moci do roku 2025, ale skutečná loajalita to není. Výsledkem je totální chaos v komunikaci.

Tady pár příkladů.

Příspěvek 5000 korun. Nejdřív vláda dopustila brutální nárůst cen energií a roztočila tím spirálu inflace, poté se snažila uchlácholit veřejné mínění jednorázovou dávkou 5000 korun na dítě. Jeden den, byla to středa, slavnostně vystoupil ministr práce a sociálních věcí Jurečka se zprávou, že tuto dávku dostanou všechny rodiny s ročním příjmem do milionu korun čistého. Myslíte, že to měl domluvené s ministrem financí Stanjurou? Jasně, že ne. Hned v pátek totiž oznámil, že se vlastně spletl a bude se to počítat z hrubého, takže na dávku dosáhne podstatně míň rodin. Takhle ministr práce a sociálních věcí bojuje za naše rodiny. Ministr financí mu řekne, že je to moc a on mu to prostě bez boje odkývá.

Windfall tax. S tím, jak vláda nečinně koukala na růst cen energií a úroků, odteklo od českých rodin a firem na účty energobaronů a bank několik set miliard korun. Zároveň se děsivě prohloubil schodek státního rozpočtu. Vláda se za zavřenými dveřmi dohodla, že tyto mimořádné zisky zdaní, a ještě si musí ujasnit, jestli to bude za rok 2023 nebo už 2022. Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová ale už sama za sebe tweetuje: „Podařilo se prosadit náš návrh, aby windfall tax platila také pro rok 2022.“ Propukává peklo. Investoři se zbavují akcií, pražská burza padá o 31 miliard korun a na hodnotě ztrácí i polostátní ČEZ. „Samozřejmě, vše je zatím stále návrh,“ snaží se po třech hodinách vyžehlit průšvih paní Richterová, když vidí, co způsobila svým egocentrickým sólováním. Pozdě.

Dvojnásobné daně. Zdražit všechno, co lidé potřebují včetně vody a léků. To stojí v uniklých dokumentech vlády za situace, kdy je třetina domácností na hranici chudoby a veškerý rozpočet jim žerou nehorázné ceny energií. Dokonce se počítá se zdražením již tak drahých potravin. Když se tyto uniklé materiály objevují na veřejnosti, bouří se nejen obyčejní lidé, ale za hlavu se chytají i ekonomové a novináři, kteří dosud drželi s vládou. „Jsou to jen podklady!“ brání se Stanjura, aniž by jedinkrát vyvrátil, že o dvojnásobném DPH na životně důležité věci uvažuje. Lidé dál žijí ve strachu.

Emisní povolenky. „Nechceme zdražení energií, Evropská komise nesmí zasahovat do trhu s povolenkami.“ Tohle si můžete přečíst na webu ODS a byl to jeden z hlavních řečnických obratů Fialy před volbami. Po volbách? Během našeho předsednictví Fialova vláda odmávla zdražení emisních povolenek a jejich rozšíření na rodinné domy a auta. Už tak nesnesitelně drahý život v Česku bude ještě dražší.

Když se podíváme na to, jak Fialova vláda zatočila s valorizací důchodů, jak dopustila nejvyšší ceny energií v přepočtu na kupní sílu v Evropě a odstartovala 4x vyšší inflaci, než jaká byla za Babiše, nezbývá se nám ptát, jestli tohle všechno je jen chaos uvnitř holdingu pětikoalice, nebo jeho cílený podvod na voličích.

Autor: Aleš Juchelka | pondělí 24.4.2023 11:57 | karma článku: 37,97 | přečteno: 1254x
  • Další články autora

Aleš Juchelka

Předčasné kontrakce Mariana Jurečky

„13 babských rad, jak vyvolat porod.“ Tenhle článek na webu eMimino možná brzo vystřídají rady, jak porod oddálit. Proč? No protože komu se narodí dítě pár vteřin před půlnocí 31. prosince, přijde o 50 tisíc korun od státu.

4.7.2023 v 16:44 | Karma: 25,43 | Přečteno: 690x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

Jak chutná moc bossům pětikoalice

Totalitní praktiky voní sladce těm u moci. Víte proč? Protože v totalitě se nemění volební preference. V totalitě se nemusíte obhajovat ani nic vysvětlovat, ale jen oznamujete a stavíte lidi před hotovou věc.

29.6.2023 v 19:05 | Karma: 38,62 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

„Kéž byste nebyli", je signál vlády důchodcům

Petr Fiala a někteří jeho ministři se proslavili vysíláním signálů místo řešení. Hned na začátku roku 2022, přesně 23. ledna tweetoval pan premiér: „Vláda chce a musí dát jasný signál, že chce bojovat s inflací.“

25.6.2023 v 18:31 | Karma: 37,83 | Přečteno: 1283x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

108 žab na prameni rodičáku

„Pozdě a hůř“ je zlaté pravidlo pětikoalice, kterého se drží od nástupu k moci. Postup je jednoduchý. Nejprve se vysmějí návrhu hnutí ANO, počkají půl roku až rok a poté ho polovičatě zrealizují.

28.5.2023 v 18:41 | Karma: 27,02 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

Vláda má mandát na hlouposti

Krabicové víno, porno časopisy a berle. Nic z toho by nemělo díky Fialově balíčku zásadně zdražit. Tedy pokud jste osamělý invalida, jehož ceny energií a zpožděné sociální dávky vyhnaly pod stan za město, jste teoreticky chráněni.

21.5.2023 v 21:03 | Karma: 33,19 | Přečteno: 881x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Jsem manžel, táta, v posledních letech též politik, moderátor, scenárista a dramaturg, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR zvolený jako nestraník za hnutí ANO 2011, předtím v letech 2010 až 2014 zastupitel města Ostravy za TOP 09. Zajímá mne sociální problematika, rodina a konzervativní hodnoty u mne mají navždy zelenou.

Seznam rubrik