Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Málo pediatrů, chybějící místa ve školkách, bitva o základky a střední školy

Říkají to všichni. Populace v Česku stárne. Málokdo ale řekne to B. Že totiž jediní, kdo mohou tento trend zvrátit, jsou mladí lidé. A ja narozdíl od ostatních politiků věřím, že to dokážou.

Vim o sobě, že nejsem expert na školství. A ani si na to, na rozdíl od jiných politiků, kteří jsou experty na všechno, nehodlám hrát. To ovšem neznamená, že se mě aktuální problém s nedostatkem volných míst na střední škole netýká. Jen se na to dívám z trochu jiného pohledu než většina ostatních kolegů. Pro mě je to totiž jen další ukázka toho, jak nelogicky se chová tento stát k těm, kteří se rozhodli mít děti. 

Často si v Evropě říkáme, že za nízkou porodností a malým počtem dětí u nás stojí fakt, že žijeme svým způsobem v ekonomickém blahobytu, že lidé dávají přednost svému pohodlí nebo kariéře před dětmi. Není to však tak úplně pravda. Protože například porodnost v USA (kde je daleko vyšší HDP na hlavu, lidé tam pracují déle a sociální jistoty téměř neznají) je vyšší než v Evropě. A pokud teď chcete namítnout, že za tamní vysokou porodností stojí migranti, tak vás také zklamu. Vyšší porodnost mají totiž Norové, Švédi nebo třeba v Izraeli. Problém je tedy někde úplně jinde.

Možná vás to překvapí, ale ani si tak úplně nemyslím, že by byl problém nízké porodnosti v Česku způsoben malou podporou rodin od státu. Zase použiji příklad. Vezměte si třeba takové Německo. Nikdy v historii neměly německé rodiny tak velkorysou podporu od státu jako nyní. I přesto je tam nižší porodnost než v Česku. 

Pokud tedy chceme být k sobě opravdu upřímní, tak za malou porodností musíme hledat něco jiného. A tím se právě dostáváme zpět k aktuálnímu tématu nedostatku volných míst na středních školách. Tento problém totiž stejně jako o neschopnosti státu plánovat vypovídá i o tom, jak se společnost dívá na rodiče a na děti.

Začněme ale u státu. A vím, že následující rekapitulace vypadá trochu jako špatný vtip, ale proč ne? Před 15 lety byl problém s přeplněnými porodnicemi a nedostatkem pediatrů. Před 11 lety jsme řešili malé kapacity mateřských školek. Před devíti lety jsme nevěděli, jak nafouknout základní školy, protože přišel silný ročník. A nyní jsme opět překvapení, protože tento ročník doputoval na střední školy. A mohu vás uklidnit, protože, za 4 roky budeme opět překvapení, protože bude nával na vysoké školy. Na první pohled to samozřejmě vypadá nelogicky, ale ono to vlastně vůbec tak nepochopitelné není. Volební cyklus jsou totiž čtyři roky. A v tom je klíč. Jen málokterý politik má odvahu myslet i za tento horizont. Je to samozřejmě špatně, ale je to tak.

No, a pak je tu onen společenský pohled. I ten ovšem do jisté míry určují politici. Pokud dáte totiž stranou jejich různá „reklamní“ gesta jako je slavnostní zahajování školního roku nebo otvírání sportovišť, tak vám toho moc nezbude. Přísně řečeno se většina politiků dívá na podporu rodin jen a pouze přes peníze. Proto se tak často mluví o různých finančních podporách a benefitech pro rodiny. Neříkám, že to není důležité, ale nesmí to být jen a pouze o penězích. To, co zásadně chybí je skutečné porozumění pro ty, kteří chtějí mít děti. A to je pro řadu politiků problém, protože to si za peníze nepořídíte. A ani vám ho nemohou narýsovat marketéři.

Nejsem si tím jistý, ale myslím, že ve filmu Ztraceno v překladu říká hlavní hrdina, že jeho děti jsou těmi nejlepšími, které ve svém životě potkal. Často na tuto hlášku myslím. A věřím, že mi každý rodič potvrdí, že teprve děti vám dají skutečný smysl života. A to i ve chvílích, kdy strašně, ale opravdu strašně zlobí.

Autor: Aleš Juchelka | úterý 9.5.2023 7:50 | karma článku: 15,76 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Aleš Juchelka

Předčasné kontrakce Mariana Jurečky

„13 babských rad, jak vyvolat porod.“ Tenhle článek na webu eMimino možná brzo vystřídají rady, jak porod oddálit. Proč? No protože komu se narodí dítě pár vteřin před půlnocí 31. prosince, přijde o 50 tisíc korun od státu.

4.7.2023 v 16:44 | Karma: 25,43 | Přečteno: 690x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

Jak chutná moc bossům pětikoalice

Totalitní praktiky voní sladce těm u moci. Víte proč? Protože v totalitě se nemění volební preference. V totalitě se nemusíte obhajovat ani nic vysvětlovat, ale jen oznamujete a stavíte lidi před hotovou věc.

29.6.2023 v 19:05 | Karma: 38,62 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

„Kéž byste nebyli", je signál vlády důchodcům

Petr Fiala a někteří jeho ministři se proslavili vysíláním signálů místo řešení. Hned na začátku roku 2022, přesně 23. ledna tweetoval pan premiér: „Vláda chce a musí dát jasný signál, že chce bojovat s inflací.“

25.6.2023 v 18:31 | Karma: 37,83 | Přečteno: 1283x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

108 žab na prameni rodičáku

„Pozdě a hůř“ je zlaté pravidlo pětikoalice, kterého se drží od nástupu k moci. Postup je jednoduchý. Nejprve se vysmějí návrhu hnutí ANO, počkají půl roku až rok a poté ho polovičatě zrealizují.

28.5.2023 v 18:41 | Karma: 27,02 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Aleš Juchelka

Vláda má mandát na hlouposti

Krabicové víno, porno časopisy a berle. Nic z toho by nemělo díky Fialově balíčku zásadně zdražit. Tedy pokud jste osamělý invalida, jehož ceny energií a zpožděné sociální dávky vyhnaly pod stan za město, jste teoreticky chráněni.

21.5.2023 v 21:03 | Karma: 33,19 | Přečteno: 881x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Jsem manžel, táta, v posledních letech též politik, moderátor, scenárista a dramaturg, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR zvolený jako nestraník za hnutí ANO 2011, předtím v letech 2010 až 2014 zastupitel města Ostravy za TOP 09. Zajímá mne sociální problematika, rodina a konzervativní hodnoty u mne mají navždy zelenou.

Seznam rubrik